Burnout en stress therapie bij Psycholoog Landgraaf

Een burnout is het laatste redmiddel van je lichaam – en je geest. De noodrem. De burnout is het gevolg van een langdurig proces van overspanning. Als je eenmaal een burnout hebt, heb je geen smoesjes meer om jezelf niet serieus te nemen. Daarom wil ik het eerst even hebben over alles wat er gebeurt vóór een burnout.
In de meeste gevallen ben je niet meer gelukkig in je baan. De dingen waar je eerst energie van kreeg vallen je zwaar. Je bent vermoeid. Niet lekker moe, maar vermoeid. Je hebt een kort lontje, slaapt slechter. Over het algemeen ben je cynischer óf gelatener. Al met al heb je eigenlijk geen idee meer waarom je aan het doen bent wat je doet.

Let op – niet alles is een burnout

Je weet waarschijnlijk heel goed van jezelf of je lekker in je vel zit of niet. En als je jezelf niet voorliegt weet je ook dat je er wat aan moet doen – ook al weet je misschien niet wat.

Je doet jezelf een plezier door hulp van buiten te zoeken. In de eerste plaats omdat een deskundige je kan helpen uitvinden waar de schoen wringt. Veel symptomen van een burnout kunnen ook heel goed op somberheid wijzen bijvoorbeeld, of zingevingsproblemen.

Kans voor verandering

In ieder mensenleven zijn een aantal momenten aan te wijzen dat het roer broodnodig om moest. Momenten waarop alles bij elkaar lijkt te komen. Momenten waar je op terugkijkt en denk: ‘het was blijkbaar allemaal nodig om mij te dwingen stappen te zetten’. In veel gevallen is een burnout zo’n moment.
Bijna iedereen die uit een burnout komt voelt zich als mens gegroeid. Je bent meer te weten gekomen van jezelf. En je weet nu heel goed wat écht belangrijk is. Je hebt ook gezien hoe veelzijdig en vindingrijk jij bent op het moment dat je tot de kern komt.
De meeste mensen voelen zich positiever over hun relatie, voelen meer ‘pluk de dag’, kunnen weer lachen als vroeger, voelen zich gezonder en genieten van de kleine dingen.

Zingeving en persoonlijke groei

Naast ‘klassieke’ burnout behandeling is zingeving en persoonlijke groei dan ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk dat je tot rust komt, maar het is net zo belangrijk dat je jezelf hervindt en de keuzes kunt blijven maken die voor jou écht belangrijk zijn.

Herkenning van je klachten

Verzameling ongrijpbare klachten? Wees het voor. Misschien heb je nu nog geen burnout, maar herken je wel een aantal van de klachten die ik omschrijf. Misschien maak je je zorgen.

Contact met psycholoog Landgraaf

Als je aan de slag wil met je klachten of wanneer je vragen hebt over de mogelijkheden tot behandeling, kan je het beste bellen met Psychologen Nederland op 085-4014720. We zijn er voor je om je bij je vragen te helpen. Iedereen is opgeleid in de psychologie, waardoor je niet alleen voor het plannen van een afspraak terechtkunt, alsook voor inhoudelijke vragen. En als je dan toch besluit je afspraak te maken kom je niet op een wachtlijst terecht!