Rouw en verliesverwerking met therapie in Landgraaf

Vanaf dat je geboren wordt, hoort verlies bij je leven. Niet alleen het verlies een dierbare, je konijn, een opa of oma, maar ook het verlies van omstandigheden, dingen, verlangens, gemakken. Je vader die je beschermt, je vrijgezellentijd, een baan. Goed beschouwd gaat elke verandering in je leven gepaard met verlies.

Verlies is verandering

En bij verlies hoort verandering. Je leven is niet meer hetzelfde. Soms is die verandering maar klein, vaak kun je samen met je naasten de verandering maken. Maar soms ook vraagt het te veel van je.

Het proces van die verandering, het leren je nieuwe leven te gaan leven heet rouw- of verliesverwerking. In mijn opvatting is dat maar de helft van jouw proces. Leren leven met het ‘gat’ dat overblijft. De andere helft is het opnieuw inrichten van je leven; mét dat ‘gat’.

Rouw is de ruwe klank van liefde

Stel je voor: je raakt je pen kwijt. Is dat erg? Een beetje. Maar niet heel. Je vloekt wat en pakt een nieuwe. Die dure pen kwijtraken. Dat is al wat erger. Die pen, die een cadeau was van je partner. Dat maakt al heel wat meer los. En dan het erfstuk, van je moeder. Zeker weten dat je niet zomaar een nieuwe pakt.
Dat komt vanwege de liefde. Het wordt ook wel ‘hechting’ genoemd. Hoe meer je aan iets gehecht bent, hoe groter de pijn als je dat verliest. Ik heb het liever over ‘liefde’, omdat in mijn ogen de processen bij verlies en rouw complexer zijn dan ‘gehecht zijn’.

Ontdek je eigen rouwproces

Leren rouwen is hartstikke moeilijk. Ga maar na, je krijgt niet veel kans om te oefenen, en er is maar weinig traditie, weinig culturele inbedding van rouw en verlies. Of het nu gaat om het verliezen van je baan, een echtscheiding of iemand die je dierbaar is. We ‘doen’ er niet echt wat aan.
Je doet dus maar wat je het beste lijkt. En dat is ook eigenlijk het enige dat je kán doen. Of niet?
Nee. Je kunt veel meer en veel bewuster vorm geven aan jouw rouwproces. Je kunt het verlies dieper verwerken, je kunt meer doen met wat je verliest. Rouwen is een heel persoonlijk traject, maar er zijn bijzonder veel methoden en technieken die je echt veel verder kunnen helpen. Daar heb je niet alleen nu, maar ook later veel aan.

Psycholoog Landgraaf helpt jou jezelf opnieuw te vinden

Niemand kan jouw pijn ‘wegtoveren’, niemand kan het lichter maken voor jou. Ik kan je helpen er doorheen te gaan. Ik kan je helpen de stappen te zetten om het zorgvuldig en volledig te verwerken. Ik kan je helpen jouw unieke rouwproces te ontdekken en doorlopen. Je zult merken dat de pijn verzacht, het verdriet verandert.
Maar je zult nooit meer dezelfde zijn. Ik help je een nieuwe zelf te vinden.

Niet alleen verdriet

Als je rouwt ben je verdrietig. Maar er komen nog veel meer emoties en gevoelens bij kijken waar je van kunt schrikken. Woede bijvoorbeeld. Of onmacht. Maar ook hunkering, verlangen, angst en schuld. Rouw kost niet alleen tijd, maar ook energie. Het is hard werken. Waarschijnlijk voel je je oververmoeid en prikkelbaar.

Door alle stappen van het rouwproces

Samen zullen we alle stappen in het rouwproces doorlopen. Van ontkenning en boosheid tot het vechten, de depressieve gevoelens en uiteindelijk de aanvaarding. Verlies laat altijd een wond na. Ook na de behandeling. Maar je kunt wel weer verder.

Begin eens met een gesprek

Rouwen is sowieso een intense, verwarrende en moeilijke periode in je leven. Het is dus moeilijk om voor jezelf te weten ‘hoort dit er bij?’ of ‘is dit niet goed meer?’. Op het moment dat je jezelf zulke vragen stelt, moet je eigenlijk even met iemand praten die je kan helpen dat wat beter te begrijpen. Dat kan iemand uit je omgeving zijn, maar vaak helpt het om een psycholoog of huisarts in te schakelen, die kunnen je uit kennis en ervaring meestal beter helpen.

Contact met psycholoog Landgraaf

Als je aan de slag wil met je klachten of wanneer je vragen hebt over de mogelijkheden tot behandeling, kan je het beste bellen met Psychologen Nederland op 085-4014720. We zijn er voor je om je bij je vragen te helpen. Iedereen is opgeleid in de psychologie, waardoor je niet alleen voor het plannen van een afspraak terechtkunt, alsook voor inhoudelijke vragen. En als je dan toch besluit je afspraak te maken kom je niet op een wachtlijst terecht!